”Vi är ett lag och det funkar jättebra”

8 juni, 2017Aktuellt

pd-20170255-1200x801.jpg

Hur skapar man en attraktiv arbetsplats med en mångfald av personligheter? På mark- och anläggningssföretaget Torslanda Entreprenad vill man anställa fler kvinnor och lockar bland annat med karriärstöd och hög teamkänsla.

Therese Wislander är arbetsledare på Torslanda Entreprenad. Hon kom till företaget 2015, med en färsk utbildning som byggingenjör och en karriär som handbollspelare i bagaget. För den sportintresserade klingar namnet Wislander bekant och hon bekräftar leende att Magnus, eller ”Slangen”, är hennes pappa.

– Erfarenheten från lagidrotten har jag alltid nytta av, vad jag än gör, säger Therese.

Redan i barndomen var intresset för byggnation och utformning stort och hon valde mellan arkitekt och byggingenjör. Till slut var det idrotten som bestämde studieväg och inriktning, att kunna fortsätta spela handboll parallellt med studierna.

När hon kom till Torslanda Entreprenad kände hon sig direkt som en i laget.

– Vi delade samma vision och jag kände att företaget såg en framtid i mig. Jag fick en mentor, Stefan Jyrmark, och det var viktigt att få det stödet i början av en ny karriär, menar Therese.

 

Varierande och kreativt

Det var uppdraget som arbetsledare som lockade Therese, att kunna arbeta både inne och ute. Hennes uppgifter är varierande, mycket handlar om att planera tillsammans med platscheferna, ha hand om inköp och samordna projekten.

– Det är väldigt kreativt, man hjälper till med problemlösning i projekten och ser till att arbetet flyter på, berättar Therese.

En del kompisar blev positivt överraskade över karriärvalet, en kvinnlig arbetsledare i mark- och anläggningsbranschen är inte så vanligt. Therese vill gärna se fler kvinnor i branschen och menar att man behöver påverka ungdomar redan på gymnasiet eller ännu tidigare.

– I min klass var vi fem tjejer av 30 studerande. Det finns fördomar om olika branscher oavsett om det dominerar åt mans- eller kvinnohållet, men jag ser inte det på Torslanda Entreprenad. Vi är ett lag och det funkar jättebra, fortsätter Therese.

 

Bredden berikar

På företaget arbetar man aktivt för att locka fler kvinnor och för närvarande är man fyra. Två tjejer på anläggningssidan och två inom ekonomi.

– Vi vill ha en bredd av kompetenser och personligheter i företaget. Ju mer olika vi är desto mer kan vi berika med våra olika idéer och erfarenheter och vi vill naturligtvis bli ännu fler, säger Gunnar Jonsson, VD på Torslanda Entreprenad.

Therese och hennes lag håller precis på att avsluta ett större projekt på Hisingen och till hösten väntar flera andra, bland annat Rosendahl på nya Kvarnbyterassen. Men innan dess stundar semestertider och Therese ser fram emot lite tid i sommarstugan på Tjörn.

Ett stort intresse är att skapa egna möbler. – Man får allt se till att ha lite byggprojekt även på fritiden, avslutar Therese med ett leende.